Váltás a grafikus oldalra

Békéscsabai Települési Értéktár

Az országgyűlés 2012 áprilisban fogadta el A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt, amely 2012 júliusában lépett hatályba. A törvény a vázát adja annak a rendszernek, amelyen keresztül megvalósulhat a nemzeti értékek körének felkutatása, dokumentálása, rendszerezése, népszerűsítése.

A nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése, védelme többszörösen összetett rendszerben történik az úgynevezett Magyar Nemzeti Értékek Piramisában. Helyben a települési értéktár bizottság gyűjti össze az értékek leírását, munkájába bevonhatja a közművelődési intézményeket, továbbá az értékek gyűjtésével, megőrzésével, hasznosításával foglalkozó szakmai és civil szervezeteket is, de a települési értéktárba a nemzeti értékek felvételét bárki kezdeményezheti.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló jogszabályok alapján Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata is létrehozta a Békéscsabai Települési Értéktárat, és az azt gondozó bizottságot. Az értéktárak elsődleges célja számba venni a települési, nemzeti értékeinket annak érdekében, hogy ebből egy közös nemzeti nyilvántartás, adatbázis készüljön.

A Békéscsabai Települési Értéktár bővítésében, feltöltésében bárki részt vehet, írásban kezdeményezheti egy adatlap kitöltésével csabai érték felvételét. A gyűjtésbe, közös értékeink feltérképezésébe szeretnénk bevonni településünk lakóit, a civil szervezeteket, kulturális és oktatási intézményeket.

 Mi tartozhat az Értéktárba?

Bármi, ami helyi jelentőséggel bír, például a már bekerült, sőt hungarikummá vált csabai kolbász (az agrár-és élelmiszergazdaság kategóriában), a Jókai Színház épülete (mint épített környezet), vagy gondoljunk a Csabai Kolbászfesztiválra (a turizmus és vendéglátás kategóriában).

Ha kitekintünk városunk határain túlra, értéktárba került például a békési hímzés, a szolnoki Béres József sétány, a makói túrós lepény, az egri érsekkert vagy éppen a Bács-Kiskun megyei Szank egyik székelykapuja, a nemesvámosi plébános betlehemes játéka.

 

Hogy lehet értéket javasolni?

Vegye sorra azokat a látnivalókat, érdekességeket, hagyományokat, hagyományőrzőket, természeti értékeket, épületeket, amelyeket Ön is szívesen megmutatna a Békéscsabára érkező vendégeinek! 

Az alább letölthető vagy online kitölthető, illetve a Polgármesteri Hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályán igényelhető adatlapot hiánytalanul kitöltve személyesen, postai úton vagy elektronikus formában (ertektar@bekescsaba.hu) jutassa el a Polgármesteri Hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályára (Békéscsaba, Szent István tér 7.).

A beérkezett javaslatokat a Települési Értéktár Bizottság bírálja el, dönt az értéktárba történő felvételéről.

A település helyi jelentőséget meghaladó értékei a megyei értéktárakba, majd a Magyar Értéktárba juthatnak el. A Magyar Értéktárban nyilvántartott országos, vagy nemzetközi jelentőségű, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékekből a Hungarikum Bizottság választja ki a hungarikumokat, melyek a Hungarikumok Gyűjteményébe kerülnek. A javaslattétel folyamatos.

Bővebb információ Varga Tamás közművelődési csoportvezetőtől, a 66/523-830-as telefonszámon vagy a vargat@bekescsaba.hu e-mail címen vagy kérhető.

Kérünk mindenkit, hogy csatlakozzon ehhez az értékgyűjtő munkához! 

icon1._SZ._MELLÉKLET.docx (14 KByte)